Menu

Uusia suomalaisia innovaatioita muovin määrän vähentämiseksi


Täysin muovittomia pakkauksia

Öljypohjaisen muovin käyttö tulee vähenemään tulevina vuosina entisestään, ja siihen pyritään tietoisesti myös erilaisin kielloin ja kannustimin. Nykyisin muovia käytetään kuitenkin vielä lähes kolmannes kaikista pakkausmateriaaleista, ja elinatarvikkeiden pakkauksista liki puolet on muovisia vuoden 2016 tilastojen perusteella.

Innovaatioita muovittomampiin pakkauksiin on kehitelty muun muassa Kotka Millsin kartonkitehtaassa. Kotkassa on kuppikartonkia valmistava kartonkikone, ja erikoiseksi sen tekee se, että kartongin valmistusprosessissa ei käytetä ollenkaan muovia. Tämä pakkausmateriaali on lanseerattu markkinoille tämän vuoden 2018 alkupuolella, ja tuotteen sanotaan sopivan mainiosti esimerkiksi pikaruokaketjujen pakkauksiin, sillä tuote myös sopii rasvaisten ruokien pakkaukseksi. Tuote on täysin biohajoava ja muoviton, ja se voidaan myös kierrättää muun pahvin seassa tai hävittää polttamalla. Tuotteen kerrotaan olevan myös täysin vahaton ja ilman haitallisia kemikaaleja.

Toinen vastaava innovaatio on kosmetiikkateollisuudelle täysin uudenlaisesta patentoidusta biohajoavasta materiaalista valmistettavat kosmetiikkapakkaukset, joiden kehittäjänä on toiminut

Suvi Haimin perustama yritys Sulapac. Tämä palkittu pakkaustuote on veden- ja rasvankestävä, ja myös täysin biohajoava.

Biopohjaista muovia tiivisteenä

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on vuosien tuotekehittelyn tuloksena syntynyt parisen vuotta sitten kartongista valmistettu elintarvikevuoka. Osana tätä tuotekehittelyä on kartongin valmistuksessa tarvittava kone. Tämän uuden tuotteeen ideana on se, että kartonkikuituinen pakkaus pinnoitetaan vain hyvin ohuella muovikerroksella, joka sekin on biopohjaista. Öljyä ei valmistuksessa käytetä lainkaan. Syntynyt pakkausmateriaali sopii esimerkiksi pidemmän säilyvyyden vaatimien lihatuotteiden kuten jauhelihan pakkaamiseen.

Haasteena on tuotekehittelyssä ollutkin vaadittava säilyvyysaika, eli pakkauksen tulee olla niin tiivis että tuote ei pääse pilaantumaan ennen aikojaan. Tähän tavoitteeseen ollaan kuitenkin päästy, eli kartonkivuoka on saatu niin tiiviiksi että tavoitesäilyvyysaika toteutuu. Toisena haastavana tekijänä on ollut kartongin jäykkyys materiaalina, eli sitä ei pystytä muotoilemaan kuten muovia sen jäykkyyden vuoksi, ja se on myös ollut materiaalina helposti pehmenevä kosteissa olosuhteissa. Tämän vuoksi muovia edelleen tarvitaan useamman vuorokauden säilyvyyden vaatimien kartonkipakkausten valmistuksessa, mutta se on toteutettu siten, että kartonkikerrosten väliin tulee useita ohuen ohuita muovikerroksia, ja näin varsinaisen muovin osuus on saatu vähenemään jopa 90 prosenttia perinteisiin muovipakkauksiin verrattuna.