Menu

Tunnista suomalainen ruoka


Suomalainen ruoka on puhdasta, ja siinä on EU:n alueella tuotettuihin ruokiin verrrattuna vähiten mm. torjunta-ainejäämiä. Ruokamme on siis Euroopan puhtainta, ja viimeksi tämä on todettu vuonna 2017.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa julkaisee tilastoja joissa suomalainen ruoka on kärkisijalla muiden pohjoismaalaisten ja itävaltalaisten sijoittuessa myös hyvin. Suomalaisista näytteistä on 72 % ollut puhtaita, kun koko EU:n alueella luku on keskimäärin puolet. Kaikkein puhtaimpia elintarvikkeitamme ovat maito ja liha, raja-arvoja on hätyytellyt vain persilja ja kaura. Eniten torjunta-ainejäämiä on ollut EU:n ulkopuolelta tuodussa ruoassa.

Suomalaista ruokaa kannattaa siis suosia ihan kaikista syistä, onhan se EU:n ja varmaan myös maailman puhtainta, ja lähellä tuotettua ruokaa kannattaa aina suosia jo ekologisuudenkin vuoksi. Suomalaisen ruoan tunnistaa muutamista sertifioiduista tunnuksista.

Hyvää Suomesta

Hyvää Suomesta -merkki on sinivalkoinen merkki, jossa on teksti Hyvää Suomesta, ja osassa myös lisäteksti Ruokaa omasta maasta. Merkin käyttöä valvoo ja sen myöntää Suomen Ruokatieto ry. Merkki on myönnetty yrityksille, joissa lihatuotteet, maitotuotteet ja munat ovat 100 % suomalaisia. Myös lopputuotteen valmistamisen ja pakkaamisen tulee olla 100 % suomalaista työtä.

Kaikkien tuotteen sisältämien raaka-aineiden määrästä vähintään 75 % on oltava suomalaisia. Tämä joustovara on tarpeen sillä on raaka-aineita joita ei Suomessa voida valmistaa tai joiden saanti on lyhyen satokauden vuoksi vaikeaa, kuten mausteet, myös suola, eläinperäiset ja muut lisäaineet sekä esimerkiksi luonnonsuolet. Keskimäärin Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineista on kuitenkin suomalaisia 95 %. Merkkiä käyttää tällä hetkellä noin 3000 yritystä.

Sirkkalehtimerkki

Sirkkalehtimerkki on kahden lehden muodostama symboli, jossa toinen lehti on Suomen lipun värinen, toinen vihreä. Merkkiä myöntää Kotimaiset Kasvikset ry, ja se on otettu käyttöön vuonna 1989. Merkkiä myönnetään suomalaisille puutarhatuotteille kuten taimistotuotteille, marjoille, hedelmille sekä vihanneksille. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on tällä hetkellä noin 400. Merkki kertoo tuotteen 100% suomalaisuudesta, ja tuotteet joissa merkki on ovat ykkösluokkaa.

Avainlippu

Avainlippu -tunnus on Suomalaisen työn liiton myöntämä sinivalkoinen avainlipun muotoinen tunnus tuotteilla ja palveluille jotka on tuotettu ja valmistettu pääosin Suomessa. Kotimaisten raaka-aineiden osuus avainlipulla merkityssä tuotteessa on oltava vähintään 50 %, mutta keskimäärin se on kuitenkin noin 80%.