Menu

Suomalaisia perinneruokia


Perinneruokia on Suomessa jokaisessa maakunnissa omansa, ja niistä osa on laajemmalti tunnettuja herkkuja, osa vain oman maakunnan väestön tietoisuudessa. Perinneruokien reseptejä ja taitoa tehdä niitä olisi tärkeää siirtää myös tuleville sukupolville. Iso osa perinneruoista on kaikille tuttuja herkkuja, emmekä aina edes tiedä, että kyseessä on perinneherkku. Tässäpä muutaman maakunnan perinneherkkuja.

Uudenmaan maakunta

INKOONPUURO valmistetaan perunasta, jotka keitetään pehmeiksi, ja soseutetaan sitten jauhojen kanssa sileäksi. Maustetaan suolalla ja voilla.

Itä-Uudenmaan maakunta

RUNEBERGINTORTTU on makea, alun perin ilmeiseti Porvoolaisen kondiittorimestarin reseptistä muunneltu herkkuleivonnainen, jota nautitaan perinteisesti Runebergin päivän aikaan. Se maistuu mantelille ja punssille, ja koristeena on sokerikuorrutetta ja vadelmamarmeladia.

Varsinais-Suomen maakunta

MÄMMI on varsinkin pääsiäisen aikaan syötävä makean maltainen perinneruoka, joka nautitaan sokerin ja kerman, tai nykyisin ehkä vaniljakastikkeen kera. Mämmi on ruismaltaista ja ruisjauhoista imelletty puuro, ja makeaksi imellettynä se on lähtöisin nimenomaan Länsi-Suomesta.

Ahvenanmaan maakunta

AHVENANMAAN PANNUKAKKU on ohut kardemummalla maustettu pannukakku, jonka valmistuksessa käytetään usein manna- tai riisisuurimoita. Tarjoillaan hillon ja kermavaahdon kanssa. Kasinopelien Ahvenanmaalla myös casino review, online casino review tai Mansion Casinoa pelatessa vaikkapa perinteisesti kera luumuhillon.

==Hämeen maakunta==

PERUNALIMPPU on makeahko imelletty perunoista ja maltaista valmistettu leipä, jota perinteisesti tarjottiin pidoissa ja juhlapöydissä.

Päijät-Hämeen maakunta

MUNAJUUSTO on perinteinen joko salaatteihin tai jälkiruokana esimerkiksi lakkahillon kera tarjottu miedonmakuinen pehmeä juusto, joka valmistetaan paistamalla.

Kymenlaakson maakunta

SIENISALAATTI, tuo metsien antimista valmistettu juhlapöytien lisuke, yksinkertaisimmillaan sisältäen sekasieniä ja sipulia pieneksi pilkottuna, smetanaa, suolaa ja pippuria. Sopii tarjottavaksi sellaisenaan tai tumman leivän päällä.

Etelä-Karjalan maakunta

KARJALANPAISTI, pitkään haudutettu naudan- ja possunlihasta, porkkanoista ja sipulista koottu pataruoka, joka tarjoillaan perunoiden tai muusin kera. Tarjottu perinteisesti häissä ja hautajaisissa.

Pirkanmaan maakunta

MUSTAMAKKARA, verimakkara jota on valmistettu jo 1500 -luvulla, aiemmalta nimeltään ei niin houkutteleva kuuma sianverimakkara, on erityisesti Tamperelaisten perinneherkukseen omaama tuote, jota myydään edelleen kojuissa, toreilla sekä tietysti kaupoissa.

Pohjanmaan maakunnat

LEIPÄJUUSTO on koko Suomen alueelle levinnyt paistettu juustoherkku. Leipäjuusto, tai juustoleipä, on myös Lapissa tunnettu ruoka, joka tarjotaan perinteisesti lämmitettynä lakkahillon kera. Ruotsin puolella sama tuote tunnetaan nimellä kahvijuusto.