Menu

Perinteisiä herkkuja naudanlihasta – paahtopaisti ja karjalanpaisti


PAAHTOPAISTI RUSTHOLLIN TAPAAN

Paahtopaistiksi sopii naudan ruhon osista parhaiten ulkofilee, paahtopaisti, kulmapaisti sekä sisäpaisti.

AINEKSET:

Vähintään 1 kg naudan paisti

suolaa, mustapippuria, soijaa

VALMISTUS:

Laita uuni lämpiämään 1750 asteeseen. Laita kalvoista puhdistettu ja pinnalta kuivattu paisti uunivuokaan. Uunivuoka tulee valita paistin koon mukaan sopivaksi. Laita vuokaan noin desi vettä.

Työnnä paistolämpömittari paksuimpaan kohtaan lihaa, mutta siten että sen kärki jää paksuimpaan kohtaan. Elektroninen lämpömittari jossa vain tikku menee uunin sisälle johdon päähän, tai langaton mittari, ovat kaikkein kätevämpiä. Niissä ei uunia tarvitse avata paistin lämpötilaa seuratessa.

Laita paisti uuniin ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen, jos uuni on kuuma ja tehokas, voi lämpötila olla alhaisempi esim. 125 astetta. Tarkkaile paistolämpömittaria ja paista paistia kunnes mittari näyttää 60 – 65 astetta.

Ota paisti uunista ja irrota lämpömittari. Hiero paistin pintaan soijaa, suolaa ja pippuria, ja kääri paisti sitten folioon. Anna levätä sen vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, ja mausta myös viipaleet soijalla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.

POHJANTILAN KARJALANPAISTI

Karjalanpaistiin sopivia naudan ruhon osia ovat lavan osat, etuselkä, kulmapaisti, takaselkä, kuve, ulkopaisti sekä sisäpaisti. Täydellisen karjalanpaistin salaisuutena on pitkä, vähintään 3-4 tunnin haudutus, vähimmäisaika riippuu tietysti myös siitä, mitä lihaa paistissa käytetään. Mutta nyrkkisääntönä on, että mitä pidempi haudutus sitä mureampaa ja suussasulavampaa karjalanpaistia, mutta ylikypsää siitä on vaikeaa saada.

AINEKSET:

0,5 kg naudan lihaa kuutioituna

0,5 kg possun lihaa kuutioituna

2 sipulia

2 porkkanaa

laakerinlehti

kokonaisia mauste- tai mustapippureita

2 tl suolaa

1 lihaliemikuutio

vettä

VALMISTUS:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuutioi lihat ja paista ne kuumalla pannulla pienessä rasvamäärässä, siten että lihan pinta sulkeutuu ja muuttuu ruskeaksi. Laita kuutiot tarpeeksi suureen kannelliseen vuokaan. Paloittele sipulit, kuori ja viipaloi porkkanat, ja lisää ne vuokaan lihojen sekaan. Lisää lihaliemikuutio, pippurit ja laakerinlehti, sekä suola. Kaada päälle (kuumaa) vett,ä niin että lihat juuri peittyvät. Laita vuoka uuniin ja laske lämpötila 175 asteeseen. Tarkkaile veden määrää ja anna paistin hautua useampi tunti kannen alla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.