{"status": "failed"} Lihakeitto saa hienon makunsa lihan ja luun keittämisestä
Menu

Perinteisiä herkkuja naudanlihasta – lihakeitto ja lihapullat


LIHAKEITTO LOIMAALAISITTAIN

Lihakeittoon sopii naudan ruhon osista parhaiten keski- ja etulapa, etu- ja keskirinta, takaselkä ja pyöröpaisti. Niistä poistetaan jänteet ja kalvot vasta keittämisen jälkeen, ja sitten liha paloitellaan. Näin keittoliemeen saadaan kaikki maku lihasta. Parasta on, jos keitettävän lihan joukkoon saa vielä palan naudan luuta.

AINEKSET:

700g naudan lihaa (+luu)

3 laakerinlehteä

2 tl suolaa

15 kokonaista mauste- tai mustapippuria

tuoretta persiljaa

4 porkkanaa

1 lanttu

1 palsternakka

1-1,5 kg perunaa

suolaa

VALMISTUS:

Huuhdo ja kuivaa lihapala, ja laita se tarpeeksi suureen kattilaan. Peitä liha kylmällä vedellä. Keitä lihanpalaa ja kuori pinnalle syntyvä vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää pahemmin tule, lisää veteen pippurit, laakerinlehdet, suola ja puolet juureksista (ei perunaa). Keitä hiljakseen parisen tuntia, kunnes liha vaikuttaa kypsältä muttei hajoa käsiin.

Kuori ja pilko välissä juurekset ja perunat.

Nosta liha (ja luu) lautaselle, ja siivilöi keitinliemi. Laita liemi kattilaan, lisää loput juurekset ja laita kiehumaan. Puhdista sitten liha jänteistä ja kalvoista, ja pilko sieviksi pieniksi kuutioiksi. Lisää kiehuvien juuresten joukkoon perunat ja lihakuutiot. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää silputtu persilja joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

LIHAPULLAT POHJANTILAN TAPAAN

Naudan jauheliha tehdään yleensä lavan osista, niskasta, ulkopaistista, ja potkista. Lihapulliin kannattaa käyttää rasvaisempaa naudan jauhelihaa, jotta pullista tulee mehevämpiä. Tällä yksinkertaisella ohjeella tulee parhaat lihapullat ja niiden maustaminen onnistuu takuuvarmasti nappiin sipulikeittoaineksen ansiosta. Lihapullia voisi tarjota spaghetin ja ruskean kastikkeen seurana, tai perunamuusin kanssa. Ne sopivat myös sellaisenaan naposteltaviksi vaikkapa illanistujaisiin.

AINEKSET:

1 kg naudan rasvaista (esim. 17%) jauhelihaa

3 kananmunaa

1 pss sipulikeittoaineksia (kuivattu)

1 dl korppujauhoja

VALMISTUS:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Riko munat kulhoon. Lisää joukkoon korppujauhot ja sipulikeittoainespussi. Sekoita ja anna vetäytyä hetki kunnes jauhot turpoavat. Lisää joukkoon jauheliha ja vaivaa massa tasaiseksi, mutta älä kuitenkaan yhtään ylimääräistä.

Pyörittele lihapullat pieniksi sieviksi pulliksi uunipellille leivinpaperin päälle, vesitilkka ensin kämmeniin niin taikina ei tartu käsiin kiinni.

Paista lihapullia kunnes ne näyttävät kauniin ruskeilta ja tuoksuvat hyviltä, ehkä noin parikymmentä minuuttia riippuen pullien koosta. Nostele lusikalla tarjoiluastiaan.