Menu

Naudan parhaat palat


Naudanliha on yleisnimi lehmän eli raavaan, sonnin, härän tai vasikan, mullin tai hiehon lihalle. Kun puhutaan nuoren naudan lihasta tarkoitetaan sillä noin 80 -130 kiloa painaneen naudan lihaa, ja se on Suomessa eniten myytyä naudanlihaa. Raavaanliha on puolestaan täysi-ikäisen naudan lihaa. Mureus ja maku ovat naudanlihaa valittaessa haetut ominaisuudet, ja ruhon osa valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Naudan ruhon osien nimet vaihtelevat eri maissa, ja ovat Suomessa seuraavat lähtien mureimmista paloista.

Fileeselkä

Fileeselästä leikataan sisäfilee ja ulkofilee. Sisäfilee on mureinta ja kalleinta naudanlihaa. Sisäfileestä leikataan chateaubriand (leveästä päästä), sisäfileepihvit (keskeltä), tournedos (kapeasta päästä) sekä filet mignon (kapeimmasta kärjestä).

Ulkofileestä saadaan paahtopaisti, rasvankerroksella tai ilman, tai välikyljyksiä samoin rasvareunalla tai ilman.

Paahtopaisti

Fileeosien vieressä taaempana oleva paahtopaisti sopii paitsi kokonaisena kypsennetttäväksi, niin siitä saadaan leikattua myös hienon hienoja viipaleita esimerkiksi kääröjä varten.

Kulmapaisti

Kulmapaistia voi valmistaa paahtopaistin tapaan, tai se sopii hyvin patoihin ja esim. karjalanpaistiin. Tämä osa naudasta on melko vähärasvaista, joten sen kypsennyksessä on hyvä käyttää hieman enemmän rasvaa.

Sisäpaisti

Mureaa paistilihaa joka sopii kokonaisena paistetun paahtopaistin lisäksi pihveihin, patoihin ja tartariin.

Välikylki

Välikyljestä voi paistaa isompina paloina ribsejä, ja siitä voidaan myös kypsentää liha irti luista keittämällä. Sopii myös keittoon.

Ulkopaisti

Ei aivan sisä- ja kulmapaistin veroista mureudeltaan, mutta sopii edelleen paahtopaistina kypsennettäväksi, padoissa haudutettavaksi ja leikkeleisiin. Siitä jauhetaan myös jauhelihaa ja tehdään leikkeleitä. Ulkopaistin kärkeä kutsutaan tafelspitziksi ja siitä valmistetaan perinteisesti hitaasti hauduttamalla.

Pyöröpaisti

Sopii padoissa haudutettavaksi ja leikkeleisiin mm. riimisuolattuna.

Etuselkä

Marmorista ja rasvaista osaa, joka sopii paitsi patoihin ja keittoihin, myös kääryleisiin ja kastikkeisiin.

Takaselkä

Sopii hyvin pataruokiin ja keittoihin, keskellä myös paistiksi sopiva mureampi kohta.

Fileeselkä

Fileeselässä on monenlaista lihaa ja se sopii paitsi kokonaisena paistettavaksi härkäpaistiksi, myös leikata kyljyksiksi.

Lapa- etulapa ja keskilapa

Naudan lapa on hinta-laatusuhteeltaan ja luuttomana hyvänä lihana erinomaista ainesta pataruokiin, patapaisteihin sekä jauhelihaksi. Keskilapaa valmistetaan samoin, mutta siinä on sisällä luu.

Muita naudanruhon osia ovat niska, eturinta, keskirinta ja rinta, kylki, kuve, häränhäntä, potka ja potkaviipaleet. Kaikkia näitä osia käytetään ruoanvalmistuksessa.