Menu

Naudan herkullisimmat palat


Naudan ruhon eri osat sopivat erilaisiin ruokiin niiden mureuden, maun ja rasvaisuuden vaihdellessa. Ruhon osat on nimetty, ja jokaiselle on omat ruokansa joihin ne sopivat parhaiten. Syvennytään hieman tarkemmin ruokiin joihin jotkin ruhon osat erityisen hyvin soveltuvat.

Sisäfilee

Kalleinta ja mureinta naudanlihaa. Soveltuu erinomaisesti fileepihveihin kuten coeur de filet, chateaubriand, pippuripihvi, lehtipihvi ja mignonpihvi.

Ulkofilee

Hyvin raakakypsytettynä eli riiputettuna siitä saadaan herkullisia lehtipihvejä, entrecotepihvejä tai uunissa hieman punertavaksi jätettynä paahtopaistina siitä tulee liharuokien kunkku.

Sisäpaisti

Mureaa naudan osaa, josta saadaan maukkaat ohuet nopeasti paistettavat lehtipihvit ja sipulipihvit, ja sopii myös kokonaisena paistina kypsennettäväksi.

Ulko-, paahto- kulmapaisti

Valmista näistä paistilihoista herkullinen karjalanpaisti possunlihan seurana, patapaisti, palapasti, merimiespihvi kera perunan ja sipulin tai jokin muu pitkään haudutettu uuniruoka. Myös hyvin raakakypsytettynä sopii ohueksi suikaloituna wokkeihin ja sopii myös kokonaisena uunissa kysennettäväksi. Paistit tarvitsevat myös kunnon raakakypsytyksen jotta niiden sitkeys taittuu.

Naudan lapa ja etuselkä

Suositellaan kypsennettäväksi keittämällä, eli sopii erinomaisesti paitsi keittoihin, myös tillilihaan (tuo monen vaalenhailakka inhokki kouluajoilta on nykyisin herkullinen tumma naudanlihakastike), piparjuurilihaan, sekä pitkään haudutettaviin patoihin kuten possunlihan seuraksi karjalanpaistiin, gulassiin ja palapaistiin. Lavasta tehdään jauhelihaa. Myös entrecotepihvit onnistuvat hyvin raakakypsytetystä ja runsaasti rasvamarmoroidusta etuselästä.

Potka ja niska

Näissä naudan ruhon osissa on luonnostaan hyytelöiviä ominaisuuksia ja niistä valmistetaan perinteisesti occo buccoa joihin potkat viipaloidaan, tai muita pitkään haudutettavia pataruokia kuten vatkulia tai gulassia. Myös lihahyytelö eli aladobi ja muut höystöt onnistuvat näistä ruhon osista. Etupotkista tulee hyvää jauhelihaa, ja myös jänteikkäämpää niskaa käytetään jauhelihaan.

Kylki

Kylki on parasta keittää ensiksi, jolloin liha melkein irtoaa luista. Sen jälkeen lihaa voi käyttää paitsi sellaisenaan esimerkiksi höysteenä, niin voi sen myös jättää luihin ja valella herkullisella makealla bbq -kastikkeella ja pikaisesti grillata ribseiksi.

Kuve

Lankkupihvi eli flank steak on pitkä litteä osa naudan kuvetta, joka vaatii pitkän raakakypsytyksen. Se kypsennetään pikaisesti grillissä, uunissa tai pannulla ja jätetään punertavaksi sisältä jottei se sitkisty. Tämän jälkeen kiedotaan liha folioon ja annetaan jälkikypsyä kymmenisen minuuttia, leikataan ohuiksi siivuiksi ja avot, valmista tuli.