Menu

Lähiruokarenkaasta pelastus pienviljelijälle


Ruokapiirit

Suomessa on viime vuosina kehittynyt voimakkaasti lähiruokarengas-tyyppinen toiminta, jossa pientuottajat ja kuluttajat kohtaavat sovitussa paikassa etukäteen tehtyjen tilausten toimittamisen merkeissä. Tällaisia ruokapiirejä ovat mm. Reko-ruokapiirit, jotka ovat Facebookissa toimivia tietyn alueen ryhmiä, ja jossa ei ole jäsenmaksua jäsenille. Näitä piirejä voi perustaa kuka tahansa aiheesta kiinnostunut ja aktiivinen toimija. Perusajatuksena on se, että kuluttaja tekee Facebookin kautta tilauksen etukäteen haluamistaan tuotteista tuottajilta, ja mahdollisesti, tuottajasta riippuen, myös maksaa ostoksensa jo etukäteen tai sitten noutaessaan tuotteet sovittuna ajankohtana ja sovitusta paikasta. Reko-ruokapiirien toimituspäivät ovat usein noin parin viikon välein.

Vastaavanlaisiin ruokapiirijärjestelyihin kuuluvat yhdistysmuotoiset ruokapiirit, joissa kerätään yleensä pienen jäsenmaksun maksaneilta jäseniltä lista tilauksista noin kerran kuukaudessa. Tämän yhteistilauksen perusteella hankitaan tuotteet ja ne toimitetaan tiettyyn toimituspaikkaan josta omat tuotteet voi noutaa.

Enemmän verkkokauppatyyppistä lähiruoan hankintaa voi tehdä esimerkiksi ruokaasuomesta.fi -nettisivuilta, joilla on mahdollista tilata erilaisilta pien- ja lähituottajilta haluamiaan tuotteita, ja ne toimitetaan tuottajasta riippuen joko kotiovelle tai postitse.

Sokerina pohjalla ovat tietysti ihanat pienet tilamyymälät, joita etenkin kesäisin löytyy ympäri Suomea varsinkin maaseudulla ajellessa. Näistä tilamyymälöistä voi tehdä löytöjä pientuottajien omista tuotteista ja sesonkituotteista, ja myynnissä on esimerkiksi marjoja, jauhoja, hunajaa ja lihaa.

Pientilojen pelastus

Monet pientilat ovat innostuneet lähiruokarenkaista piristyksenä omaan myyntiinsä. Monesti ansiot ovat tällä tavoin myydyissä tuotteissa paremmat kuin tukkuerinä kauppoihin myydyissä tuotteissa, jäähän vapaaehtoisvoimin pyörivissä ruokarenkaissa pois monta palkkionsa ottavaa välikättä. Myös korvaus tuotteesta on usein parempi, sillä kuluttajat arvostavat meillä Suomessa tietoa ruoan alkuperästä, ja lähellä tuotetusta ruoasta ollaan valmiita myös maksamaan kun tiedetään mistä ruoka tulee ja mitä suuhunsa laittaa.

Suomen ruokatuotanto on kuitenkin rakennettu siten, että tuotteet yleensä myydään suurissa tukkuerissä, eikä kaikilla tuottajilla ole mahdollisuutta edes myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille pienemmissä erissä tai pakkauksissa. Tehotuotantotiloille tämä siis tuskin on ratkaisu saada lisää myyntiä ja tuloja, mutta pienille lähituottajille ruokarengas voi olla pelastus ja keino jolla jatkaa tuotantoa nykyisessä tehotuotantotalouteen pyrkivässä maataloudessa.