Menu

Kokkauskurssit: Marttojen opein


Sekä amatööreille että ammattilaisille on tarjolla monenlaisia kokkauskursseja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Uudenmaan Martat järjestävät kaikille kokkauksesta kiinnostuneille suunnattuja kokkauskursseja, joissa kokkaillaan yhdessä rennossa ilmapiirissä joko yksin tai parityöskentelynä. Kurssivalikoima on todella laaja, ja jo niiden sisältöjen tutkiminen saa veden herahtamaan kielelle. Esimerkiksi nyt kaudella 2018 – 2019 kurssitarjonnassa on teemoina suomalainen ruoka, kansainvälinen keittiö, leivonta sekä kasvisruoat ja perheiden yhteiset kokkauskurssit.

Suomalainen ruoka ja kansainvälinen keittiö

Suomalaisen ruoan kursseilla opetellaan valmistamaan metsiemme antimista eli sienistä ja marjoista ruokia sekä säilömään syksyn satoa, valmistamaan kauden riistasta esimerkiksi haudutettuja lihaherkkuja ja tutustutaan hapattamisen jaloihin saloihin valmistamalla hapankaalia. Perinneherkuista karjalanpiiraiden teko kuulunee marttojen jokavuotisiin suosikkikursseihin, ja samalla opitaan leipomaan ohrapiiraita, lanttusupikkaita ja marjarönttösiä, sekä muita nimeään herkullisempia perinneherkkuja.

Kansainvälisen keittiön puolella Marttojen seurassa pääsee makumatkoille Etiopialaisen keittiön happaman mausteiseen maailmaan, espanjalaisten alkupalojen tapaksien saloihin, Georgian gruusialaiseen keittiöön kasviksineen ja mehevine makuineen, värikkääseen thaimaalaiseen ruokaan ja mausteiden Intiaan. Sisialaisen keittiön muhkeat maut ja latinalaisen Amerikan värikäs ja omaleimainen keittiö ovat myös Marttojen ruokakurssien aiheina, samoin japanilainen keittiö susheineen ja hienoine raaka-aineineen.

Kreikkalaisen keittiön yksinkertaisen mehevien ruokien valmistus on ollut aina suosikkikursseja, ja korealaisen kokkailun kurssilla valmistetaan mm. kimchiä, jonka sanotaan olevan maailman terveellisintä ruokaa. Lähi-Idän keittiön herkkuja ovat puolestaan yrtit, kikherneet, jogurtti ja vahvasti maustetut kasvisruoat, Sri Lankan keittiössä puolestaan kalalla on tärkeä asema. Toscanan auringon alla nautitaan juustoista, oliiviöljystä ja kasviksista, ja Vietnamilaisen ruuan kurssilla on pääosassa tuoreet raaka-aineet, yrtit ja raikkaat makuyhdistelmät.

Leivontakurssit, kasvisruokaa ja perheiden yhteiset kokkailut

Marttojen leivontakursseina on tällä kaudella jenkkileivoskurssi, jossa näyttävät amerikkalaiset kakut, piiraat ja leivokset ovat pääosassa, sekä ranskalaisten leivosten kurssi, jossa valmistetaan konditoriaherkkuja ranskalaiseen tapaan, madeleine-muffineja, macaroneja sekä eclair-tuulihattuja. Perinteisempää leivontaa edustaa karjalanpiirakkakurssin lisäksi ruisleivän leivontakurssi, hapanjuuritaikinakurssi ja gluteenittoman juurileivän valmistuskurssi.

Kasvisruokapuolella on tällä kaudella kasviproteiinikurssi, jossa valmistetaan täyttävä kasvisruoka alkuruokineen jälkiruokineen. Täysin vegaanista ruokaakin valmistetaan vegaaniruokakurssilla. Lisäksi muita mielenkiintoisia kursseja ovat mm. makkaran- ja tuorepastan valmistuskurssit, sekä nyt kovin ajankohtainen sirkkaruokakurssi.

Koko perheen kokkailuakin on luvassa teemakurseilla aiheinaan halloween, joulu, Välimeri ja Lähi-Itä.