Menu

Intiassa kielletty naudanliha


Pohjoisen ja etelän eroja

Naudanliha on noussut Intiassa suoranaiseksi kiistan aiheeksi, sillä sen myyminen ja käyttö yritetään kieltää koko maassa kokonaan. Naudanlihan myyjiä tai hallussapitäjiä uhataan sakolla tai peräti vankeustuomiolla useassa osavaltiossa, ja lehmien teurastus on jo kiellettykin useissa osa-valtioissa.

Eteläisessä Intiassa ihmiset ovat melko kasvispainoitteisesti syöviä, koska Intian valtauskonnossa hindulaisuudessa uskotaan jälleensyntymiseen. Noin kolmasosa Intialaisista on kasvissyöjiä. Mutta perinteisesti alemmissa kasteissa, ja pohjoisemmassa Intiassa liha, lampaan, sian, broilerin sekä myös naudanliha, on kuulunut ja kuuluu yhä kiinteänä osana alueen ruokakulttuuriin. Muun muassa intialainen kebab, eli tyypillisesti lihavartaat tai jauhelihapallerot, ovat perinteinen intialainen ruokalaji. Maassa onkin melko monipuolinen ruokakulttuuri sen suuren väestöpohjan ja maantieteellisten erojen myötä.

Ensimmäinen kieltolaki

Maaliskuussa 2015 astui Maharatshran osavaltiossa ensimmäisenä voimaan kieltolaki koskien naudanlihaa, ja hindunationalistinen BJB -puolue, eli Intialainen Kansanpuolue ajaa kieltoa voimakkaasti eteenpäin myös muualla maassa pyrkien saamaan kiellon koskemaan koko Intiaa. Maharatshrassa lihan myynnistä tai hallussapidosta voidaan tuomita 10 000 rupian eli 100 euron sakkoon, tai jopa viiden vuoden vankeustuomioon. Kielto hyväksyttiin osavaltioparlamentissä jo vuonna 1995, mutta se astui voimaan vasta kymmenen vuotta myöhemmin presidentti Pranab Mukherjeen hyväksyttyä kiellon. Maharatshrassa sijaitsee Intian taloudellinen keskus Mumbai.

Intian lihatoreilla kiertelee pihvitarkastajia varmistamassa että kieltoa noudatetaan, mutta yhtä kovaa kieltoa ja rangaistusta kuin Maharatshrassa ei muissa osavaltioissa ole vielä asetettu. Liha teurastetaan Intiassa perinteisesti juuri ennen syömistä, johtuen ihan käytännön syistä eli lämpimistä ilmasto-olosuhteista ja kylmäsäilytystilojen niukkuudesta. Lihaa teurastetaan aamulla toreille myyntiin, ja päivänkin mittaan tarvittaessa lisää. Naudanlihan teurastusta suorittava ammattikunta on pääosin Intian islamisteja, ja heidän elinkeinoonsa kielto tulisi vaikuttamaan voimakkaan kielteisesti.

Intiassa on hindulaisia noin 890 miljoonaa, ja hindulaisuudessa lehmä on pyhä eläin. Hindulaisuuden pyhässä kirjallisuudessa Vedassa lehmää ylistetään, sillä se antaa ihmisille ravitsevaa nektaria mutta ei vaadi itselleen mitään. Tämän vuoksi lehmää arvostetaan, ja ne saavat paitsi kulkea vapaina kaduilla ja joka paikassa, niin myöskään niitä ei saa teurastaa eikä lihaa syödä.

Mielenkiintoinen fakta myös muuten on että Intia on yksi maailman suurimmista naudanlihan tuottajista koko maailman mittakaavassa.